Polecam Wam także: – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź w czosnku i majeranku – śledzie w kiszonych cytrynach – śledzie skandynawskie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań ŚLEDŹ NA KONFITURZE Z CEBULI Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 8-12 kawałków śledzi w occie z mojego przepisu – 8-12 kromek jasnej lub ciemnej ciemnej bagietki lub innego ciemnego pieczywa – 1 łyżka posiekanego koperku Składniki konfitura z cebuli: – 2 czerwone cebule – 1/3 szklanki octu balsamicznego – 1/3 szklanki wody – 1 łyżka miodu – 5 suszonych śliwek – 2 łyżki rodzynek – 2 łyżki żurawiny suszonej – płaska łyżeczka płatków chilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę pokrój w cienkie piórka a śliwki na mniejsze kawałki. Te śledzie robię od lat i na wielu Wigiliach firmowych to zawsze była potrawa, która znikała w pierwszej kolejności. Po drugie konfitura z cebuli idealnie łączy w sobie smak kwaśny, słodki i pikantny. Płyn zredukuje się podczas gotowania dlatego w połowie tego czasu należy uzupełnić płyn dolewając wskazaną porcję wody. Duś ją przez 2-3 minuty po czym dodaj na patelnię ocet balsamiczny, a następnie pokrojone śliwki, rodzynki i żurawinę.