Doughnuts'y cynamonowe pieczone

Małgorzata
Desery
04.12.2016 12:42
Doughnuts'y cynamonowe pieczone

Składniki

  1. 240 g mąki
  2. 200 ml mleka
  3. 100 g cukru pudru
  4. 2 jajka
  5. 60 g masła
  6. 1 łyżeczka pasty z wanilii
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczki cynamonu
Posypka
  1. 60 g masła
  2. 100 g drobnego cukru
  3. 1 łyżeczka cynamonu

Przepis

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło i pastę z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Formę do donuts'ów smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5 minut. Następnie wyjmujemy donutsy podważając lekko je nożem i układamy na kratce do całkowitego ostudzenia.
Posypka
  1. Masło rozpuszczamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Każdy donuts smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.