Składniki
Ciasto
- 200 g suchego maku
- 100 g cukru
- 60 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dekoracja
- 400 g masy kajmakowej
- 50 g czekolady gorzkiej
Przepis
- Do rondelka wsypujemy mak, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 20 minut. Odsączmy na sicie pozostawiamy go tak na kilka godzin, aby z maku całkowicie pozbyć się nadmiaru wody. Suchy mak mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko.
- W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę i sodę dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut.
- Na spodzie makowym rozprowadzamy równo kajmak. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzla malujemy wzór deski na wierzchu ciasta.