Mazurek makowo -kajmakowy

Małgorzata
Wielkanoc
04.12.2016 12:45
Mazurek makowo -kajmakowy

Składniki

Ciasto
  1. 200 g suchego maku
  2. 100 g cukru
  3. 60 ml mleka
  4. 3 jajka
  5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  6. 1 łyżka bułki tartej
  7. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  8. szczypta soli
Dekoracja
  1. 400 g masy kajmakowej
  2. 50 g czekolady gorzkiej

Przepis

  1. Do rondelka wsypujemy mak, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 20 minut. Odsączmy na sicie pozostawiamy go tak na kilka godzin, aby z maku całkowicie pozbyć się nadmiaru wody. Suchy mak mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko.
  2. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę i sodę dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut.
  3. Na spodzie makowym rozprowadzamy równo kajmak. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzla malujemy wzór deski na wierzchu ciasta.