Doughnuts’y cynamonowe pieczone

Małgorzata
Ciasta
03.02.2016 17:27
Doughnuts’y cynamonowe pieczone
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

240 g mąki

200 ml mleka

2 jajka

100 g cukru pudru

60 g masła

1 łyżeczka pasty z wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczki cynamonu

Posypka:

60 g masła

100 g drobnego cukru

1 łyżeczka cynamonu

Przepis

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło i pastę z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do donuts'y smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5 minut. Następnie wyjmujemy donutsy podważając lekko je nożem i układamy na kratce do całkowitego ostudzenia.

Posypka:

Masło rozpuszczamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Każdy donuts smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.