- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
240 g mąki
200 ml mleka
2 jajka
100 g cukru pudru
60 g masła
1 łyżeczka pasty z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki cynamonu
Posypka:
60 g masła
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przepis
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło i pastę z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do donuts'y smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5 minut. Następnie wyjmujemy donutsy podważając lekko je nożem i układamy na kratce do całkowitego ostudzenia.
Posypka:
Masło rozpuszczamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Każdy donuts smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.