Bułeczki cynamonowe

codogara
Desery
05.02.2016 11:20
Bułeczki cynamonowe
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 105 min

Składniki

500 g mąki pszennej

300 ml mleka

30 g świeżych drożdży

100 g masła

40 g cukru

szczypta soli

Nadzienie:

100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

80 g brązowego cukru

3 łyżki mielonego cynamonu

1 surowe jajko

łyżka mleka

Przepis

Masło rozpuść w rondelku, zostaw do przestudzenia.

Delikatnie podgrzej mleko.

Drożdże pokrusz do dużej miski i dolej ciepłe mleko (nie gorące!), całość dokładnie wymieszaj.

Do miski z drożdżami dodaj przesianą mąkę, rozpuszczone masło, cukier i szczyptę soli, a następnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto.

Miskę przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 minut.

Teraz przygotuj nadzienie: masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy lub blacie podsypując mąką, rozwałkuj kawałki ciasta w kształcie prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm

Na każdym prostokącie rozsmaruj połowę nadzienia, zostawiając margines ok. 2 cm, wzdłuż dłuższego boku.

Jajko roztrzep z łyżką mleka i posmaruj nim pozostawiony margines ciasta.

Zwiń ciasto w ciasne rolady, rozpoczynając od dłuższego boku, a kończąc na marginesie.

Rolady pokrój na 3 cm plastry – bułeczki. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do 220 st. C.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz bułeczki przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną