- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 105 min
Składniki
500 g mąki pszennej
300 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g masła
40 g cukru
szczypta soli
Nadzienie:
100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
80 g brązowego cukru
3 łyżki mielonego cynamonu
1 surowe jajko
łyżka mleka
Przepis
Masło rozpuść w rondelku, zostaw do przestudzenia.
Delikatnie podgrzej mleko.
Drożdże pokrusz do dużej miski i dolej ciepłe mleko (nie gorące!), całość dokładnie wymieszaj.
Do miski z drożdżami dodaj przesianą mąkę, rozpuszczone masło, cukier i szczyptę soli, a następnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 minut.
Teraz przygotuj nadzienie: masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy lub blacie podsypując mąką, rozwałkuj kawałki ciasta w kształcie prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm
Na każdym prostokącie rozsmaruj połowę nadzienia, zostawiając margines ok. 2 cm, wzdłuż dłuższego boku.
Jajko roztrzep z łyżką mleka i posmaruj nim pozostawiony margines ciasta.
Zwiń ciasto w ciasne rolady, rozpoczynając od dłuższego boku, a kończąc na marginesie.
Rolady pokrój na 3 cm plastry – bułeczki. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 220 st. C.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz bułeczki przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione.