DROŻDŻOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE

Rurka
Desery
17.05.2018 23:28
DROŻDŻOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Ciasto:

-3 jajka

-3/4 kg mąki

-0,5 kostki drożdży

-0,5 szklanki cukru

-cukier waniliowy

-szczypta soli

-0,5 kostki margaryny

-1 szklanka mleka

Nadzienie:

-1 łyżka cynamonu

-0,75 szklanki cukru

-1 cukier waniliowy

-1 łyżka masła

Przepis

  1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej mleko.
  2. Zalewamy drożdże rozpuszczoną margaryną z mlekiem, mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży (dodajemy tylko tyle aby rozpuścić drożdże).
  3. Jajka mieszamy trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
  4. Dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę mleka z margaryną, mieszamy.
  5. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianym mieszadłem, aż do utworzenia kuli.
  6. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na 2-3h w ciepłe miejsce.
  7. Cynamon, cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce.
  8. Rozpuszczamy masło.
  9. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy na dwie połowy, jedną zostawiamy w misce.
  10. Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt i smarujemy masłem.
  11. Połowę nadzienia wykładamy na ciasto.
  12. Zawijamy ciasto wzdłuż krótszego boku.
  13. Kroimy na części (pokroiłam na 16 sztuk).
  14. Wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 50°C na około 30 minut.
  15. Zajmujemy się drugą połową ciasta, wykonujemy ponownie instrukcje 10-14.
  16. Kiedy drożdżówki wyrosną, zmieniamy temperaturę na 150°C i pieczemy przez 15 minut, studzimy.
  17. Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Upieczone drożdżówki smarujemy lukrem.

PS Możecie z połowy porcji zrobić drożdżowe bułeczki z cynamonem, a z drugiej połowy drożdżówki z rabarbarem 😊. Z tej porcji wychodzą 32 drożdżówki. Zapraszam na mojego bloga: https://rurkazkremem01.blogspot.com/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną