- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Ciasto:
-3 jajka
-3/4 kg mąki
-0,5 kostki drożdży
-0,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-szczypta soli
-0,5 kostki margaryny
-1 szklanka mleka
Nadzienie:
-1 łyżka cynamonu
-0,75 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-1 łyżka masła
Przepis
- Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej mleko.
- Zalewamy drożdże rozpuszczoną margaryną z mlekiem, mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży (dodajemy tylko tyle aby rozpuścić drożdże).
- Jajka mieszamy trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
- Dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę mleka z margaryną, mieszamy.
- Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianym mieszadłem, aż do utworzenia kuli.
- Przykrywamy ścierką, odstawiamy na 2-3h w ciepłe miejsce.
- Cynamon, cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce.
- Rozpuszczamy masło.
- Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy na dwie połowy, jedną zostawiamy w misce.
- Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt i smarujemy masłem.
- Połowę nadzienia wykładamy na ciasto.
- Zawijamy ciasto wzdłuż krótszego boku.
- Kroimy na części (pokroiłam na 16 sztuk).
- Wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 50°C na około 30 minut.
- Zajmujemy się drugą połową ciasta, wykonujemy ponownie instrukcje 10-14.
- Kiedy drożdżówki wyrosną, zmieniamy temperaturę na 150°C i pieczemy przez 15 minut, studzimy.
- Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Upieczone drożdżówki smarujemy lukrem.
PS Możecie z połowy porcji zrobić drożdżowe bułeczki z cynamonem, a z drugiej połowy drożdżówki z rabarbarem 😊. Z tej porcji wychodzą 32 drożdżówki. Zapraszam na mojego bloga: https://rurkazkremem01.blogspot.com/