Mini donuty z piekarnika

Kinga
Ciasta
01.02.2016 16:01
Mini donuty z piekarnika
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1/2 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

2/3 szklanki oleju

2 jajka

aromat waniliowy (1/2 łyżeczki)

Polewa:

3 łyżki roztopionego masła

3 łyżki wody

1 szklanka cukru pudru

aromat waniliowy (2-3 krople)

ulubione ozdoby cukiernicze

Przepis

Przygotowanie

Do jednej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj mleko, olej i aromat waniliowy. Wszystko wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre i wszystko dokładnie połącz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia posmaruj masłem lub spryskaj olejem w sprayu. Wypełnij delikatnie wgłębienia na donuty, do 2/3 wysokości. Piecz przez 18 – 20 minut lub aż do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, po czym odseparuj donuty od formy za pomocą ostrego noża, wyjmij na kratkę obracając je do góry dnem. Podobnie postępuj z drugą częścią ciasta.

Przygotuj polewę. Masło rozpuść, dodaj aromat waniliowy, dosyp cukier puder i mieszaj dolewając po odrobinie wody. Konsystencja ma być w miarę gęsta. Gdy donuty ostygną maczaj je w przygotowanej polewie (częścią, która była na dnie formy), następnie posypuj ozdobami.

Smacznego