Składniki
Pasztet
- 1,5 kg mięsa z rosołu
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 120 g masła
- 2 jajka
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki mąki
- 4-5 łyżek bułki tartej
- oliwa
- sól
Konfitura
- 240 g konfitury wiśniowej
- 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
Przepis
Pasztet
- Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić. Mięso, wątróbkę, cebulkę i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Konfitura wiśniowa
- Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Konfiturę blendujemy na gładki mus, dodajemy żelatynę i mieszamy. Tak przygotowana konfiturę przekładamy na wierzch jeszcze ciepłego pasztetu.