Pasztet z konfiturą wiśniową

Małgorzata
Przekąski
04.12.2016 12:51
Pasztet z konfiturą wiśniową

Składniki

Pasztet
  1. 1,5 kg mięsa z rosołu
  2. 1/2 kg wątróbki drobiowej
  3. 120 g masła
  4. 2 jajka
  5. 1 marchew
  6. 1 korzeń pietruszki
  7. 1/2 selera
  8. 1 duża cebula
  9. 2 ząbki czosnku
  10. 1 łyżka majeranku
  11. 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  12. 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  13. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  14. 2 łyżki mąki
  15. 4-5 łyżek bułki tartej
  16. oliwa
  17. sól
Konfitura
  1. 240 g konfitury wiśniowej
  2. 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej

Przepis

Pasztet
  1. Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić. Mięso, wątróbkę, cebulkę i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Konfitura wiśniowa
  1. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Konfiturę blendujemy na gładki mus, dodajemy żelatynę i mieszamy. Tak przygotowana konfiturę przekładamy na wierzch jeszcze ciepłego pasztetu.