Składniki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 5-6 jajek
- 4 fileciki anchois
- 10 oliwek zielonych
- 2-3 łyżki majonezu
- pieprz kolorowy
- sól
Dodatkowo
- kilka listków świeżej bazylii
Przepis
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Fileciki anchois i oliwki drobno siekamy. Białka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy żółtka, fileciki anchois i oliwki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą należy uważać, gdyż anchois są dość słone i intensywne w smaku.
- Pomidorki myjemy i odkrawamy górę tak, aby powstały czapeczki. Ze środka pomidorków wydrążamy miąższ, choć nie jest to łatwe. Ja użyłam do tego małego, ostrego nożyka i łyżeczki. Puste środki pomidorków osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy przygotowanym farszem. Przykrywamy czapeczkami i dekorujemy świeżą bazylia i oliwkami.