Pomidorki nadziewane anchois

Małgorzata
Przekąski
04.12.2016 12:49
Pomidorki nadziewane anchois

Składniki

  1. 250 g pomidorków koktajlowych
  2. 5-6 jajek
  3. 4 fileciki anchois
  4. 10 oliwek zielonych
  5. 2-3 łyżki majonezu
  6. pieprz kolorowy
  7. sól
Dodatkowo
  1. kilka listków świeżej bazylii

Przepis

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Fileciki anchois i oliwki drobno siekamy. Białka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy żółtka, fileciki anchois i oliwki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą należy uważać, gdyż anchois są dość słone i intensywne w smaku.
  2. Pomidorki myjemy i odkrawamy górę tak, aby powstały czapeczki. Ze środka pomidorków wydrążamy miąższ, choć nie jest to łatwe. Ja użyłam do tego małego, ostrego nożyka i łyżeczki. Puste środki pomidorków osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy przygotowanym farszem. Przykrywamy czapeczkami i dekorujemy świeżą bazylia i oliwkami.