Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Małgorzata
Ciasta
19.05.2016 9:31
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Składniki

Zaczyn drożdżowy

2 łyżki mąki

3 łyżki mleka

10 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe

500 g mąki pszennej

250 ml mleka

1 łyżeczka pasty waniliowej

50 g cukru

60 g masła

1 jajko

Nadzienie rabarbarowe

450 g rabarbaru

1 galaretka malinowa

50 g cukru

Kruszonka

80 g mąki pszennej

50 g masła

4 łyżki cukru

Dodatkowo

60 g masła

Przepis

Zaczyn drożdżowy

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe

Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie rabarbarowe

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kruszonka

Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.

Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę.

Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.