Smacznego :) Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! Kaloryczność - cały tort bezowy to 2310 kcal (wraz z kremem i owocami) dzieli się na 12 kawałków - jeden kawałek to 192 kcal Możemy nasz tort zdecydowanie odchudzić i podać bezę z samymi owocami - wtedy całość deseru to 1090 kcal - 1 porcja to 90 kcal SKŁADNIKI Beza: 4 białka szczypta soli 200g cukru (drobnego) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 200 ml śmietanki 36% Owoce (u mnie): 250 g truskawek 100 g borówki amerykańskiej 1 sztuka kiwi kilka listków mięty PRZYGOTOWANIE Pyszny tort bezowy z dodatkiem kremu z mascarpone i świeżymi owocami - u mnie truskawki, kiwi i borówki - oczywiście możecie dodać dowolne, ulubione owoce :) Ten świetny przepis na Pavlovą dostałam od mojej Cioci Grażyny (zmniejszyłam tylko ilość cukru - bo ja zawsze muszę coś po swojemu :)). Przekładamy krem na bezę i dowolnie przystrajamy owocami - u mnie truskawki przekrojone na połówki, kiwi pokrojone w plasterki - całość obsypana borówkami i miętą. Przy pomocy dużej łyżki wykładamy masę na okrąg, możemy przy pomocy szpatułki podnieść trochę brzegi do góry, a środek troszeczkę spłaszczyć - wtedy powstanie fajne wgłębienie na krem :). Po tym czasie wyłączmy piekarnik - zostawiamy bezę na 5 minut, po czym uchylamy drzwiczki i suszymy ją około 2 godzin. Na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.