Przepis
Ciasto drożdżowe:
4,5 szkjl mąki
25g drożdży świeżych
1/5 szkl ciepłego mleka
3 jajka
110g roztopionego, ostudzonego masła
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka kropel aromatu waniliowego
Nadzienie:
3-4 łodygi rabarbaru
budyń waniliowy
1/2l mleka
Kruszonka:
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
50g masła
op. cukru waniliowego
przyprawa w młynku do dań słodkich Kamis
Ciasto: Drożdże przełożyć do miski, zasypać 2 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i zalać 1/2 szkl ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka rozbełtane z resztą ciepłego mleka, masło i rozczyn. Całość dokładnie wyrobić (kilkanaście minut) na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W międzyczasie ugotować budyń w 1/2l mleka, ostudzić. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Kruszonka: do miseczki przełożyć mąkę, cukry i masło, rozetrzeć w palcach kruszonkę. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 16 części i uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszkach na papierze do pieczenia. W środku zrobić wgłębienia denkiem szklanki a do powstałego dołeczka nałożyć budyń i rabarbar. Posypać kruszonką i oprószyć przyprawą do dań słodkich Kamis.
Piec ok 15-20 min w 180 stopniach. Ostudzić.