Składniki
na około 15 babeczek
250 g zimnej margaryny
100 g cukru pudru
1 żółtko
450 g maki tortowej
Margarynę siekamy na małe kawałki, dodajemy żółtko, wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Składniki powinny dobrze się połączyć. Ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki.
NADZIENIE :
1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu i ostudzony
300- 400 g rabarbaru ( można dołożyć trochę porzeczek, użyłam mrożonych )
2 łyżki cukru
białko do posmarowania babeczek
cukier puder do posypania
Przepis
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką, na grubość około 3 mm. Szklanką wycinamy kółka które umieszczamy w wysypanych mąką foremkach na muffinki. Wylepiamy dno i boki lekko dociskając ciasto. Do środka każdej babeczki nakładamy po łyżce budyniu, na to układamy kawałki rabarbaru i porzeczek. Z pozostałego ciasta wycinamy paski które układamy na babeczkach, następnie wierzch smarujemy białkiem.
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-30 minut. Po ostudzeniu delikatnie wyciągamy babeczki. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego.