Przepis
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej tortowej + do podsypania
20 g świeżych drożdży
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g miękkiego masła
200 ml ciepłego mleka
2 jajka
Rabarbar z truskawkami:
150 g rabarbaru
200 g truskawek
50 g cukru waniliowego
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g zimnego masła
25 g cukru
Do pojemnika do pieczenia chleba wrzucić rozkruszone drożdże i cukier. Poczekać aż staną się płynne. Wlać ciepłe mleko, wbić jajka i dodać masło. Na koniec wsypać mąkę i sól.
Włączyć program 'dough' - do wyrabiania i wyrastania ciasta (u mnie trwa on 1,5 godziny).
W tym czasie rabarbar pokroić w 1-1,5 cm kawałki (grubsze łodygi obrać z zewnętrznej warstwy). Wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać cukier. Smażyć do czasu, aż cukier się rozpuści a sok z rabarbaru odparuje. Zdjąć z gazu. Dodać przekrojone na połowę truskawki, wymieszać i odstawić.
Po zakończeniu programu wyciągnąć ciasto na podsypany mąką blat. Dłonie obsypać mąką, zagnieść ciasto i podzielić na 8 kawałków. Uformować kulki.
Kulki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia (muszą być puszyste). Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie, przyciskając dno szklanki. W zagłębienia włożyć przygotowane owoce.
Mąkę, zimne masło i cukier na kruszonkę wrzucić do miseczki. Zagniatać palcami do powstania konsystencji grubego piasku. Posypać drożdżówki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30-35 minut, do czasu aż drożdżówki się zarumienią.
Smacznego :)