Przepis
Składniki na 12 bułeczek:
Rozczyn:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
500 g mąki pszennej
4 żółtka
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g masła
180 ml ciepłego mleka
Szczypta soli
Owoce:
300g truskawek
100-150g rabarbaru czerwonego
Kruszonka:
75 g mąki
50 g cukru
40g masła
1 białko
Lukier:
Cukier puder
Sok z cytryny
Ciepła woda
Przygotuj rozczyn, w miseczce wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do wyrośnięcia.
W rondelku rozpuścić masło. Mikserem utrzyj żółtka z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Do miski przesiej mąkę, dodaj utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko oraz esencję waniliową. Wyrabiaj ciasto, aż powierzchnia przestanie błyszczeć (ok. 10 min.). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W miedzyczasie przygotuj owoce – oczyść rabarbar i pokrój na 0,5 cm kawałki, truskawki przekrój na pół bądź na ćwiartki w zależności od wielkości.
Przygotuj kruszonkę. W misce rozetrzyj palcami mąkę z masłem i cukrem.
Z wyrośniętego ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 12 ( 2×6 sztuk) „placuszków” z lekkim zagłębieniem. Na każdej bułeczkę ułóż truskawki i rabarbar, posmaruj białkiem i posyp obficie kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20 min. aż będą ładnie zrumienione.
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny, dodaj wodę, ale tylko tyle żeby lukier swobodnie, powoli spływał z łyżeczki.
Polukruj wystudzone bułeczki.