Krem z zielonego groszku

Małgorzata
Zupy
19.05.2016 9:26
Krem z zielonego groszku

Składniki

450 g mrożonego groszku

800 ml bulionu warzywnego

4 średnie ziemniaki

1 mała marchewka

2 łyżki masła

4 ząbki czosnku

1/2 cebuli

imbir mielony

papryka chili

pieprz biały

sól

Dodatkowo

3 łyżki jogurtu naturalnego

Przepis

Marchewkę, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew i ziemniaki. Mieszając, podsmażamy chwilę.

Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy odrobinę imbiru i papryki chili. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 5 minut. Zupę blendujemy na gładki, aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać odrobiną bulionu lub wody.

Jogurt naturalny mieszamy z odrobiną przegotowanej wody tak, aby jego konsystencja pozwoliła nam udekorować ładnie każdą miseczkę z zupą. Krem podajemy z grzankami.