Kapuśniak

Małgorzata
Zupy
19.05.2016 9:28
Kapuśniak

Składniki

300 g kapusty kiszonej

400 g żeberek wieprzowych

4 większe ziemniaki

1 duża cebula

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

1/4 selera

1/2 pora

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

majeranek

pieprz czarny

sól

Zasmażka

2 łyżki mąki

oliwa

Dodatkowo

natka pietruszki

Przepis

Warzywa obieramy. Żeberka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny, dodajemy korzeń pietruszki, marchew, selera, pora i pół łyżeczki soli. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.

Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso, warzywa i przyprawy. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy ją pokroić. Gotujemy kolejne 20 minut.

Do zupy dodajemy pokrojona marchew z wywaru i mięso z żeberek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Cebulę bez oleju przekładamy do zupy. Do pozostałego oleju na którym smażyła się cebulka dodajemy mąkę, dokładnie rozprowadzamy i podsmażamy chwilkę, aby powstała zasmażka. Do zupy dodajemy zasmażkę i doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu, otartym majerankiem i solą. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.