- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
ciasto drożdżowe:
450 gramów mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
1 jajo
4 kopiaste łyżki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
25 gramów drożdży
3/4 szklanki mleka w temp. ciała
40 gramów stopionego, schłodzonego masła
szczypta soli
budyń:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (łącznie 80 gramów proszku)
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki masła
dodatkowo:
4 średnio grube łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru do zasypania
1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
ewentualnie gruby cukier do posypania ślimaczków
Przepis
Rabarbar obrać z błonek, pokroić na plasterki, zasypać cukrem, odstawić na około 30 minut do puszczenia soku, następnie odsączyć na sitku.
W mleku rozprowadzić drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (około 15 - 20 minut w zależności od temp otoczenia).
Resztę mąki przesiać z resztą cukru, cukrem waniliowym, solą, wlać schłodzone, ale wciąż płynne masło, dodawać stopniowo podrośnięty rozczyn zagniatając elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei, można lekko podsypać mąką. Ciasto włożyć do omączonej miski, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 40 - 60 minut, do podwojenia objętości.
W tym czasie zabieramy się za budyń.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, w trzeciej wymieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ostudzić tak by był wciąż ciepły, ale nie gorący (!).
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na podsypanym lekko mąką blacie.
Potem rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm.
Na wierzch równomiernie rozłożyć lekko przestudzony (ciepły, ale nie gorący) budyń.
UWAGA: Budyń będzie się łatwiej rozprowadzał jeśli łyżkę będziemy maczać co chwilkę w gorącej wodzie.
Posypać plasterkami rabarbaru.
Następnie dość ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Potem ostrym(!) nożem pokroić na 13 - 15 plasterków (chodzi o to, by nie dociskać ciasta podczas krojenia).
Każdy z nich delikatnie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 5 - 6 cm odstępy, bułeczek nie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (zanim wykonamy wszystkie czynności zdąża się napuszyć tyle, ile im potrzeba).Każdy z nich delikatnie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 5 - 6 cm odstępy, bułeczek nie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (zanim wykonamy wszystkie czynności zdąża się napuszyć tyle, ile im potrzeba).
Każdą z bułeczek posmarować jajem wymieszanym z mlekiem (zwłaszcza dokładnie boki i miejsce sklejenia) i ewentualnie posypać grubym cukrem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec około 25 minut do zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).
P.S. Chwilkę po ostudzeniu drożdżówek masa budyniowa lekko opadnie nam do środka bułeczek, tak być musi, ale chyba nie umniejsza to walorów smakowych ani wizualnych :)
Gotowe !