Pilaw

codogara
Obiad
05.02.2016 11:12
Pilaw
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

2 pojedyncze filety z kurczaka

250 g ryżu

1 średnia cebula

60 g rodzynek

80 g orzechów nerkowca

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki przyprawy curry

½ łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chili

½ łyżeczki imbiru

sól, pieprz

olej lub oliwa do smażenia

Do podania:

posiekana natka pietruszki

liście kolendry

Przepis

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.

Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm.

Kurczaka przełóż do miski i przypraw kurkumą, curry, papryką słodką, chili i imbirem. Dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.

Ryż dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie wsyp do gotującej wody. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany.

W tym czasie drobno posiekaj cebulę, a następnie zeszklij na patelni, na rozgrzanym oleju (lub oliwie). Gotową przełóż do miski.

Na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu) upraż na złoto orzechy nerkowca.

Po ugotowaniu, ryż przełóż na sitko i odsącz z nadmiaru wody.

Na dużej patelni rozgrzej olej, przełóż kurczaka w przyprawach i usmaż na rumiano.

Na patelnię z kurczakiem przełóż cebulę, rodzynki, orzechy i ryż. Wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.