- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
2 pojedyncze filety z kurczaka
250 g ryżu
1 średnia cebula
60 g rodzynek
80 g orzechów nerkowca
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki przyprawy curry
½ łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
½ łyżeczki imbiru
sól, pieprz
olej lub oliwa do smażenia
Do podania:
posiekana natka pietruszki
liście kolendry
Przepis
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm.
Kurczaka przełóż do miski i przypraw kurkumą, curry, papryką słodką, chili i imbirem. Dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
Ryż dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie wsyp do gotującej wody. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany.
W tym czasie drobno posiekaj cebulę, a następnie zeszklij na patelni, na rozgrzanym oleju (lub oliwie). Gotową przełóż do miski.
Na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu) upraż na złoto orzechy nerkowca.
Po ugotowaniu, ryż przełóż na sitko i odsącz z nadmiaru wody.
Na dużej patelni rozgrzej olej, przełóż kurczaka w przyprawach i usmaż na rumiano.
Na patelnię z kurczakiem przełóż cebulę, rodzynki, orzechy i ryż. Wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.