- Czas przygotowania: 90 min
Składniki
ok. 12 sztuk dużych krewetek (surowych)
1 opakowanie makaronu spaghetti z sepią
kilka ząbków czosnku
sos sojowy
cytryna
świeża kolendra
1 papryczka chilli
oliwa
Przepis
Przygotuj marynatę do krewetek: w miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i sos sojowy.
Obierz kilka ząbków czosnku i wyciśnij przez praskę - dodaj do marynaty.
Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do miseczki, w której znajduje się marynata. Wymieszaj dokładnie całość i dodaj oczyszczone krewetki.
Marynuj krewetki przez ok. 20 minut.
W czasie kiedy krewetki leżą w marynacie, przygotuj makaron. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu i odcedź.
W woku rozgrzej kilka łyżek oliwy i dodaj zamarynowane krewetki. Smaż je w woku aż zrobią się różowe (surowe krewetki są szare). W międzyczasie pokrój świeżą kolendrę.
Do krewetek dodaj ugotowany makaron i świeżą kolendrę.
Całość podawaj z cząstkami cytryny.