Spaghetti z krewetkami

codogara
Makarony
05.02.2016 11:27
Spaghetti z krewetkami
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

ok. 12 sztuk dużych krewetek (surowych)

1 opakowanie makaronu spaghetti z sepią

kilka ząbków czosnku

sos sojowy

cytryna

świeża kolendra

1 papryczka chilli

oliwa

Przepis

Przygotuj marynatę do krewetek: w miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i sos sojowy.

Obierz kilka ząbków czosnku i wyciśnij przez praskę - dodaj do marynaty.

Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do miseczki, w której znajduje się marynata. Wymieszaj dokładnie całość i dodaj oczyszczone krewetki.

Marynuj krewetki przez ok. 20 minut.

W czasie kiedy krewetki leżą w marynacie, przygotuj makaron. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu i odcedź.

W woku rozgrzej kilka łyżek oliwy i dodaj zamarynowane krewetki. Smaż je w woku aż zrobią się różowe (surowe krewetki są szare). W międzyczasie pokrój świeżą kolendrę.

Do krewetek dodaj ugotowany makaron i świeżą kolendrę.

Całość podawaj z cząstkami cytryny.