- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
6 kawałków białej, surowej kiełbasy
4 małe cebule
300 ml jasnego piwa
3 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 liście laurowe
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
Przepis
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na patelni do momentu, aż się zeszkli.
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 °C.
Przygotuj piwną zalewę: do naczynia wlej piwo, dodaj musztardę, miód, liście laurowe, nasiona gorczycy (ewentualnie musztardy francuskiej), majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kiełbasę nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
Na dno naczynia żaroodpornego przełóż podsmażoną cebulę, a na niej ułóż białą kiełbasę. Nie przecinaj pętek kiełbasy, tylko przełóż ją w całości.
Całość zalej piwną zalewą, która powinna przykryć kiełbasę do połowy.
Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż kiełbasa ładnie się zarumieni.