biała kiełbasa pieczona w piwie

codogara
Obiad
05.02.2016 11:14
biała kiełbasa pieczona w piwie
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

6 kawałków białej, surowej kiełbasy

4 małe cebule

300 ml jasnego piwa

3 łyżki musztardy

2 łyżki miodu

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka nasion gorczycy

2 liście laurowe

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki

szczypta soli i pieprzu

2 łyżki oleju do smażenia

Przepis

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.

Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na patelni do momentu, aż się zeszkli.

Piekarnik nagrzej do temperatury 220 °C.

Przygotuj piwną zalewę: do naczynia wlej piwo, dodaj musztardę, miód, liście laurowe, nasiona gorczycy (ewentualnie musztardy francuskiej), majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Kiełbasę nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.

Na dno naczynia żaroodpornego przełóż podsmażoną cebulę, a na niej ułóż białą kiełbasę. Nie przecinaj pętek kiełbasy, tylko przełóż ją w całości.

Całość zalej piwną zalewą, która powinna przykryć kiełbasę do połowy.

Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż kiełbasa ładnie się zarumieni.