- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
1 płat ciasta francuskiego
250g surowego łososia (bez skóry)
100 g wędzonego łososia
1 średnia czerwona cebula
1 świeży ogórek
1 zielony pomidor
1 awokado
świeży koperek
szczypta pieprzu
sos sojowy
sok wyciśnięty z połowy limonki
Przepis
Koszyczki z ciasta francuskiego
Na macie lub blacie kuchennym rozłóż ciasto francuskie i wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki.
W skład każdego koszyczka wchodzą 3 kółka z ciasta francuskiego. Pierwsze pozostaw w całości, a z 2 pozostałych stwórz okręgi za pomocą mniejszej foremki lub szklanki.
Do osobnej miseczki wbij surowe białko i rozbełtaj za pomocą widelca, przygotuj pędzelek do smarowania.
Pierwsze (pełne) kółko posmaruj białkiem i połóż na nim wycięty okrąg, który również posmaruj białkiem za pomocą pędzelka. Na pełne kółko i pierwszy okrąg połóż kolejny, który również posmaruj białkiem.
Wykonaj koszyczki ze wszystkich powstałych kółek. Wstaw do piekarnika (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 17 minut.
Podczas pieczenia ciasto francuskie rośnie i może się zdarzyć, że koszyczki zaczną zmieniać kształt. Należy je obserwować podczas pieczenia i w razie potrzeby delikatnie uformować ciasto za pomocą noża. Po upieczeniu gniazdka wystudź.
Tatar z łososia
Schłodzonego (surowego) łososia pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miseczki.
Łososia wędzonego również drobno posiekaj i dodaj do tatara z surowego łososia. Do ryby dodaj pieprz, odrobinę sosu sojowego i całość delikatnie wymieszaj.
Ogórka, cebulę i awokado (skropione sokiem z limonki) pokrój w bardzo drobną kostkę, a zielonego pomidora w cieniutkie plasterki.
Koszyczki z ciasta francuskiego wypełnij tatarem z łososia i udekoruj przygotowanymi warzywami.