Tatar z łososia

codogara
Przekąski
05.02.2016 11:23
Tatar z łososia
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

1 płat ciasta francuskiego

250g surowego łososia (bez skóry)

100 g wędzonego łososia

1 średnia czerwona cebula

1 świeży ogórek

1 zielony pomidor

1 awokado

świeży koperek

szczypta pieprzu

sos sojowy

sok wyciśnięty z połowy limonki

Przepis

Koszyczki z ciasta francuskiego

Na macie lub blacie kuchennym rozłóż ciasto francuskie i wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki.

W skład każdego koszyczka wchodzą 3 kółka z ciasta francuskiego. Pierwsze pozostaw w całości, a z 2 pozostałych stwórz okręgi za pomocą mniejszej foremki lub szklanki.

Do osobnej miseczki wbij surowe białko i rozbełtaj za pomocą widelca, przygotuj pędzelek do smarowania.

Pierwsze (pełne) kółko posmaruj białkiem i połóż na nim wycięty okrąg, który również posmaruj białkiem za pomocą pędzelka. Na pełne kółko i pierwszy okrąg połóż kolejny, który również posmaruj białkiem.

Wykonaj koszyczki ze wszystkich powstałych kółek. Wstaw do piekarnika (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 17 minut.

Podczas pieczenia ciasto francuskie rośnie i może się zdarzyć, że koszyczki zaczną zmieniać kształt. Należy je obserwować podczas pieczenia i w razie potrzeby delikatnie uformować ciasto za pomocą noża. Po upieczeniu gniazdka wystudź.

Tatar z łososia

Schłodzonego (surowego) łososia pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miseczki.

Łososia wędzonego również drobno posiekaj i dodaj do tatara z surowego łososia. Do ryby dodaj pieprz, odrobinę sosu sojowego i całość delikatnie wymieszaj.

Ogórka, cebulę i awokado (skropione sokiem z limonki) pokrój w bardzo drobną kostkę, a zielonego pomidora w cieniutkie plasterki.

Koszyczki z ciasta francuskiego wypełnij tatarem z łososia i udekoruj przygotowanymi warzywami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną