Składniki
- 1 szklanka gruboziarnistej kaszy bulgur
- 10-12 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki wody
- sól i pieprz
Przepis
- 1/2 papryki kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i smażymy na patelni, nieco soląc do uzyskania konsystencji pasty - w ten sposób uzyskamy 1-2 łyżki pasty paprykowej
- kaszę bulgur dokładnie płuczemy na sitku pod zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia
- łyżkę masła roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażmy aż się zeszkli
- następnie dodajemy pokrojoną w cienkie talarki paprykę i dalej smażymy mieszając
- dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i smażymy do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć
wlewamy wodę, wsypujemy bulgur oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z zalewy, solimy i doprawiamy do smaku
- wlewamy 1-2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- mieszamy, gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na ogniu jeszcze 15 minut, w tym czasie kasza powinna wchłonąć całość płynu
- zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut
- przed podaniem jeszcze mieszamy