pilaw z bulguru z suszonymi pomidorami

Jacek
Obiad
17.08.2015 12:35
pilaw z bulguru z suszonymi pomidorami

Składniki

- 1 szklanka gruboziarnistej kaszy bulgur

- 10-12 suszonych pomidorów z zalewy

- 1 łyżka masła

- 1 średnia cebula

- 1 średnia czerwona papryka

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1,5 szklanki wody

- sól i pieprz

Przepis

- 1/2 papryki kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i smażymy na patelni, nieco soląc do uzyskania konsystencji pasty - w ten sposób uzyskamy 1-2 łyżki pasty paprykowej

- kaszę bulgur dokładnie płuczemy na sitku pod zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia

- łyżkę masła roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażmy aż się zeszkli

- następnie dodajemy pokrojoną w cienkie talarki paprykę i dalej smażymy mieszając

- dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i smażymy do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć

wlewamy wodę, wsypujemy bulgur oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z zalewy, solimy i doprawiamy do smaku

- wlewamy 1-2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

- mieszamy, gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na ogniu jeszcze 15 minut, w tym czasie kasza powinna wchłonąć całość płynu

- zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut

- przed podaniem jeszcze mieszamy