Risotto z kurczakiem

Krzysztof
Obiad
18.09.2014 15:21
Risotto z kurczakiem

Przepis

Składniki:

200 g ryżu arborio, 1 cebula, 2 piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 2 szklanki bulionu, 1 łyżka masła, sól, pieprz, mielona słodka papryka, oliwa z oliwek, pół pęczka natki pietruszki

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieloną papryką. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić mięso i podsmażyć mieszając, dodać paprykę i jeszcze chwilę razem smażyć, aż mięso będzie miękkie, przełożyć wszystko do miseczki. Cebulę drobno pokroić, na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cebulę i krótko podsmażyć, wsypać ryż i smażyć razem przez ok. 1 minutę, aż ryż się zeszkli. Następnie stopniowo po chochelce wlewać bulion i gotować mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Każdą kolejną chochelkę bulionu wlewamy jak poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż, cały czas mieszamy. Na koniec do ryżu dodać kurczaka z papryką, posiekaną natkę i masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną