Żeberka w sosie BBQ

codogara
Obiad
05.02.2016 11:16
Żeberka w sosie BBQ
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych

3 średnie cebule

3 ząbki czosnku

Marynata BBQ:

6 łyżek ketchupu

2 łyżki oleju

2 łyżki miodu

3 łyżki octu winnego

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka soli

szczypta chili

pieprz

Przepis

W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty: olej, ketchup, miód, ocet winny, brązowy cukier, sos Worcestershire, musztardę, sól, pieprz i chili.

Żeberka opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, wysusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby żeberka równomiernie poryły się marynatą. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Cebulę obierz, umyj, przekrój na ćwiartki. Czosnek obierz, pozostaw w całości.

Do naczynia żaroodpornego z pokrywką przełóż zamarynowane żeberka. W wolne miejsca między żeberkami powkładaj kawałki cebuli i czosnek.

Wstaw żeberka do nagrzanego piekarnika i piecz przez pierwszą godzinę pod przykryciem. Co jakiś czas odwracaj i smaruj marynatą.

Po godzinie zdejmij pokrywkę i piecz dalej, aż żeberka się zrumienią, a mięso stanie się miękkie i będzie odchodzić od kości (zajmie to około godziny).