- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
Marynata BBQ:
6 łyżek ketchupu
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
3 łyżki octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka soli
szczypta chili
pieprz
Przepis
W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty: olej, ketchup, miód, ocet winny, brązowy cukier, sos Worcestershire, musztardę, sól, pieprz i chili.
Żeberka opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, wysusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby żeberka równomiernie poryły się marynatą. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Cebulę obierz, umyj, przekrój na ćwiartki. Czosnek obierz, pozostaw w całości.
Do naczynia żaroodpornego z pokrywką przełóż zamarynowane żeberka. W wolne miejsca między żeberkami powkładaj kawałki cebuli i czosnek.
Wstaw żeberka do nagrzanego piekarnika i piecz przez pierwszą godzinę pod przykryciem. Co jakiś czas odwracaj i smaruj marynatą.
Po godzinie zdejmij pokrywkę i piecz dalej, aż żeberka się zrumienią, a mięso stanie się miękkie i będzie odchodzić od kości (zajmie to około godziny).