Przepis
Składniki:
- 250 g ryżu arborio
- ok. dwóch szklanek gorącego bulionu
- cebula
- dwa udka z kurczaka lub dwie nieduże piersi
- duża łyżka masła
- kieliszek białego wina
- mała, czerwona papryka (niekoniecznie)
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- dwie łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- ew. 1/4 szklanki gęstej śmietany ( jeśli lubimy kremowy, śmietanowy sos)
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać mocno połowę masła. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w niedużą kostkę mięso. Powstrzymać się chwilę od mieszania, by mięso złapało lekko złotawy kolor. Kiedy cebula i mięso lekko się podsmażą, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec dorzucić pozostałą część masła, ew. śmietanę, posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu. Sprawdzić, czy risotto jest wystarczająco słone, w razie potrzeby doprawić, dodać świeżo zmielony pieprz. Przed samym podaniem posypać danie resztą parmezanu.