Risotto z kurczakiem

Ewelina
Obiad
03.11.2013 19:03
Risotto z kurczakiem

Przepis

Składniki:

- 250 g ryżu arborio

- ok. dwóch szklanek gorącego bulionu

- cebula

- dwa udka z kurczaka lub dwie nieduże piersi

- duża łyżka masła

- kieliszek białego wina

- mała, czerwona papryka (niekoniecznie)

- pęczek posiekanej natki pietruszki

- dwie łyżki startego parmezanu

- sól, pieprz

- ew. 1/4 szklanki gęstej śmietany ( jeśli lubimy kremowy, śmietanowy sos)

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać mocno połowę masła. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w niedużą kostkę mięso. Powstrzymać się chwilę od mieszania, by mięso złapało lekko złotawy kolor. Kiedy cebula i mięso lekko się podsmażą, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec dorzucić pozostałą część masła, ew. śmietanę, posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu. Sprawdzić, czy risotto jest wystarczająco słone, w razie potrzeby doprawić, dodać świeżo zmielony pieprz. Przed samym podaniem posypać danie resztą parmezanu.