- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki (na około 12 dużych ciastek*):
pół szklanki mąki ryżowej
pół szklanki mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej/ryżowej/gryczanej do posypania stolnicy
pół szklanki mielonych orzechów włoskich
pół szklanki ksylitolu (lub innego słodzika)
6 łyżek masła klarowanego
2 łyżki kakao (odtłuszczonego)
2 jajka
szczypta soli
Przepis
Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy masło i jajka. Następnie wyrabiamy ciasto aby nie przyklejało się do rąk. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy ciastka. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C przez 15-20 minut.