Bezglutenowe czekoladowo-orzechowe ciastka

Sylwia
Fit
20.01.2016 15:44
Bezglutenowe czekoladowo-orzechowe ciastka
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki (na około 12 dużych ciastek*):

pół szklanki mąki ryżowej

pół szklanki mąki gryczanej

1/4 szklanki mąki kukurydzianej

1/4 szklanki mąki kukurydzianej/ryżowej/gryczanej do posypania stolnicy

pół szklanki mielonych orzechów włoskich

pół szklanki ksylitolu (lub innego słodzika)

6 łyżek masła klarowanego

2 łyżki kakao (odtłuszczonego)

2 jajka

szczypta soli

Przepis

Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy masło i jajka. Następnie wyrabiamy ciasto aby nie przyklejało się do rąk. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy ciastka. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C przez 15-20 minut.