- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- 2 szklanki (260g) mąki orkiszowej razowej
- ½ szklanki (100ml) oleju
- ½ szklanki (ok 70g) ksylitolu lub erytrolu (można użyć miodu, ale dla nie cukrzyka)
- 1 i 1/2 szklanki (160g) płatków owsianych górskich
- 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao lub karobu
- 1 garść (30g) rodzynek
- ½ szklanki (100ml) „napoju” roślinnego (np. ryżowego, migdałowego czy owsianego)
- 1 łyżeczka (5g) sody
- 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia
Przepis
<pre>Ilość to 25 ciastek Wartość odżywcza i wymienniki jednego ciastka to: WW = 1.38, WBT = 0.52, kcal= 106.88, węglowodany z błonnikiem = 14.68g, błonnik = 0.82g, białko = 2.55g, tłuszcz = 4.85g, suma wymienników (WM) = 1.9g, w tym procent WBT = 1.12</pre>
- Wymieszaj w jednej misce „napój”, olej, płatki owsiane. Pozostawić na ok 15 minut, aby płatki trochę zmiękły.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, rodzynki, kakao (karob) i dodaj do miski z płatkami.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Rękami lep kulki, spłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C) przez ok 20-25 minut.