Kakaowe ciasteczka owsiane bez cukru

Anna
Fit
01.09.2016 15:26
Kakaowe ciasteczka owsiane bez cukru
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

  • 2 szklanki (260g) mąki orkiszowej razowej
  • ½ szklanki (100ml) oleju
  • ½ szklanki (ok 70g) ksylitolu lub erytrolu (można użyć miodu, ale dla nie cukrzyka)
  • 1 i 1/2 szklanki (160g) płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao lub karobu
  • 1 garść (30g) rodzynek
  • ½ szklanki (100ml) „napoju” roślinnego (np. ryżowego, migdałowego czy owsianego)
  • 1 łyżeczka (5g) sody
  • 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia

Przepis

<pre>Ilość to 25 ciastek Wartość odżywcza i wymienniki jednego ciastka to: WW = 1.38, WBT = 0.52, kcal= 106.88, węglowodany z błonnikiem = 14.68g, błonnik = 0.82g, białko = 2.55g, tłuszcz = 4.85g, suma wymienników (WM) = 1.9g, w tym procent WBT = 1.12</pre>

  1. Wymieszaj w jednej misce „napój”, olej, płatki owsiane. Pozostawić na ok 15 minut, aby płatki trochę zmiękły.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, rodzynki, kakao (karob) i dodaj do miski z płatkami.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Rękami lep kulki, spłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C) przez ok 20-25 minut.
<pre>Porady 1. Kakao możesz zastąpić karobem, w tej samej ilości. 2. W zastępstwie ksylitolu czy erytrolu możesz użyć miód - ta wersja dla nie diabetyków. 3. Rodzynki możesz pominąć lub dodać w ich zastępstwie inne suszone owoce lub ziarna, np. słonecznika czy dyni. 4. "Napój" roślinny możesz zastąpić mlekiem lub sokiem jabłkowym naturalnym - w tej samej ilości. 5. Kakaowe ciasteczka owsiane bardzo dobrze się przechowuję Upiecz więcej, ostudź i przełóż do pojemnieka, np. szklanego.</pre> <pre>więcej, ostudź i przełóż do pojemnika, np. szklanego.</pre> <pre>więcej, ostudź i przełóż do pojemnika, np. szklanego.</pre> <pre>więcej, ostudź i przełóż do pojemnika, np. szklanego.</pre>