Fit ciasteczka oreo bez dodatku cukru

Anna
Fit
21.04.2016 17:24
Fit ciasteczka oreo bez dodatku cukru
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki

ciastka

2 garście (90g) suszonych daktyli

1/2 szklanki (100g) wody

1/2 szklanki (100g) mąki jaglanej lub zmielonej surowej kaszy jaglanej

1/2 szklanki (100g) mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych

4 łyżki (50g) oleju kokosowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki (20g) gorzkiego kakao

ewentualnie 2 łyżki wody z moczenia daktyli jeżeli ciasteczka będą za suche

krem

½ szklanki (70g) orzechów nerkowca

¼ szklanki (40g) ugotowanej kaszy jaglanej

1,5 łyżki (20g) oleju kokosowego

1 łyżka ksylitolu (25g) lub miodu (miód w wersji nie dla cukrzyków)

Przepis

Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut do namoczenia.

Mąki, sodę, kakao wymieszać.

Daktyle odsączyć i zmiksować bez wody na mus.

Do musu dodać olej kokosowy, wymieszać.

Suche składniki wymieszać z mokrymi.

Wyrobić ciasto.

Jeżeli jest za sypkie dodać 2 łyżki wody z moczenia daktyli.

Ciasto rozwałkować, najlepiej przez papier do pieczenia i wyciąć ciasteczka małym kieliszkiem. Wierzch podziurkować widelcem.

Można też podzielić ciasto na 40 części, uformować kulki, każdą rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 15 minut w temp. 180 st. C, program pieczenia góra-dół.

Orzechy nerkowca zalać zimną wodą i moczyć ok 8-10 h.

Jeżeli zapomniałaś/eś zamoczyć daktyli możesz zrobić przyśpieszone namaczanie, wystarczy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 2h.

Orzechy zmiksować z kaszą jaglaną, dodać olej kokosowy, ksylitol, ewentualnie miód.

Przekładanie ciasteczek

Ostudzone ciasteczko posmarować kremem przykryć drugim ciasteczkiem, ułożyć na paterze i gotowe!

Ilość sztuk to 40 przełożonych ciasteczek oreo

1 ciasteczko oreo to :

WW = 0,58, WBT = 0,31, kcal = 53.75, węglowodany = 6.22, błonnik = 0.37g, białko = 1.1, tłuszcz = 2.97g, suma wymienników (WM) = 0,89, w tym procent WBT = 35