- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki
ciastka
2 garście (90g) suszonych daktyli
1/2 szklanki (100g) wody
1/2 szklanki (100g) mąki jaglanej lub zmielonej surowej kaszy jaglanej
1/2 szklanki (100g) mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
4 łyżki (50g) oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki (20g) gorzkiego kakao
ewentualnie 2 łyżki wody z moczenia daktyli jeżeli ciasteczka będą za suche
krem
½ szklanki (70g) orzechów nerkowca
¼ szklanki (40g) ugotowanej kaszy jaglanej
1,5 łyżki (20g) oleju kokosowego
1 łyżka ksylitolu (25g) lub miodu (miód w wersji nie dla cukrzyków)
Przepis
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut do namoczenia.
Mąki, sodę, kakao wymieszać.
Daktyle odsączyć i zmiksować bez wody na mus.
Do musu dodać olej kokosowy, wymieszać.
Suche składniki wymieszać z mokrymi.
Wyrobić ciasto.
Jeżeli jest za sypkie dodać 2 łyżki wody z moczenia daktyli.
Ciasto rozwałkować, najlepiej przez papier do pieczenia i wyciąć ciasteczka małym kieliszkiem. Wierzch podziurkować widelcem.
Można też podzielić ciasto na 40 części, uformować kulki, każdą rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 15 minut w temp. 180 st. C, program pieczenia góra-dół.
Orzechy nerkowca zalać zimną wodą i moczyć ok 8-10 h.
Jeżeli zapomniałaś/eś zamoczyć daktyli możesz zrobić przyśpieszone namaczanie, wystarczy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 2h.
Orzechy zmiksować z kaszą jaglaną, dodać olej kokosowy, ksylitol, ewentualnie miód.
Przekładanie ciasteczek
Ostudzone ciasteczko posmarować kremem przykryć drugim ciasteczkiem, ułożyć na paterze i gotowe!
Ilość sztuk to 40 przełożonych ciasteczek oreo
1 ciasteczko oreo to :
WW = 0,58, WBT = 0,31, kcal = 53.75, węglowodany = 6.22, błonnik = 0.37g, białko = 1.1, tłuszcz = 2.97g, suma wymienników (WM) = 0,89, w tym procent WBT = 35