- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 25 min
Składniki
Ilość to: 16 ciasteczek
1 ciasto z czekoladą to:
WW= 1.33, WBT = 0.65, kcal = 115,81, węglowodany = 14,47g, błonnik = 1.14g, białko = 2.62g, tłuszcz = 6.07g ,
suma wymienników = 1,98, w tym procent WBT = 33
Składniki
Ciasteczka
1 szklanka (100g) mąki jaglanej
1 szklanka (80g) mąki owsianej
2 garście (100g) suszonych daktyli
szklanka gorącej wody do namoczenia daktyli
½ szklanki (100ml) „mleka” roślinnego bez cukru
2 łyżki (40g) orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
¼ szklanki wody z moczenia daktyli
2 łyżki (25g) oleju kokosowego
Polewa
½ tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru i mleka, np. słodzonej ksylitolem
1 łyżka (20g) pokruszonych orzechów laskowych
½ szklanki (100ml) „mleka” roślinnego
Przepis
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok 10-15 minut do namoczenia.
Mąki, sodę lub proszek wymieszać.
Wodę z moczeni daktyli zlać do osobnego naczynia, a daktyle zmiksować na gładką masę.
Do miski dodaj mąki z proszkiem (sodą), mus daktylowy, „mleko” roślinne, wymieszaj dokładnie.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C, program pieczenia góra-dół.
Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż łyżką 16 ciasteczek. Nadaj ciasteczka okrągły kształt i lekko je spłaszcz. Piecz 15 minut.
Do rondelka wlej wodę i zagotuj, zmniejsz ogień aby uzyskać lekkie wrzenie wody. Do miski wlej „mleko”, dodać startą lub połamaną czekoladę. Miskę wstaw do garnka i mieszaj czekoladę do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli masa będzie za gęsta dodaj więcej „mleka” roślinnego.
Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Ostudzone ciasteczka smaruj czekoladą i posypuj pokruszonymi orzechami.