Ciasteczka jaglane z orzechami i gorzką czekoladą bez cukru

Anna

Fit

10.04.2016 12:27

Ciasteczka jaglane z orzechami i gorzką czekoladą bez cukru

Składniki

Ilość to: 16 ciasteczek

1 ciasto z czekoladą to:

WW= 1.33, WBT = 0.65, kcal = 115,81, węglowodany = 14,47g, błonnik = 1.14g, białko = 2.62g, tłuszcz = 6.07g ,

suma wymienników = 1,98, w tym procent WBT = 33

Składniki

Ciasteczka

1 szklanka (100g) mąki jaglanej

1 szklanka (80g) mąki owsianej

2 garście (100g) suszonych daktyli

szklanka gorącej wody do namoczenia daktyli

½ szklanki (100ml) „mleka” roślinnego bez cukru

2 łyżki (40g) orzechów laskowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

¼ szklanki wody z moczenia daktyli

2 łyżki (25g) oleju kokosowego

Polewa

½ tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru i mleka, np. słodzonej ksylitolem

1 łyżka (20g) pokruszonych orzechów laskowych

½ szklanki (100ml) „mleka” roślinnego

Przepis

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok 10-15 minut do namoczenia.

Mąki, sodę lub proszek wymieszać.

Wodę z moczeni daktyli zlać do osobnego naczynia, a daktyle zmiksować na gładką masę.

Do miski dodaj mąki z proszkiem (sodą), mus daktylowy, „mleko” roślinne, wymieszaj dokładnie.

Piekarnik nagrzej do 180 st. C, program pieczenia góra-dół.

Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż łyżką 16 ciasteczek. Nadaj ciasteczka okrągły kształt i lekko je spłaszcz. Piecz 15 minut.

Do rondelka wlej wodę i zagotuj, zmniejsz ogień aby uzyskać lekkie wrzenie wody. Do miski wlej „mleko”, dodać startą lub połamaną czekoladę. Miskę wstaw do garnka i mieszaj czekoladę do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli masa będzie za gęsta dodaj więcej „mleka” roślinnego.

Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Ostudzone ciasteczka smaruj czekoladą i posypuj pokruszonymi orzechami.