- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 90 min
Składniki
500g mąki pszennej pełnoziarnistej ok 1500-1800typ przemiału
50ml oleju np. kokosowego, rzepakowego
30g drożdży świeżych
1/2 szklanki wody przegotowanej
250ml mleczka kokosowego lub innego mleczka roślinnego
50g ksylitolu lub erytrolu
16 kostek gorzkiej czekolady dla diabetyków
1 łyżeczka „zwykłego” cukru do wyrośnięcia drożdży
Przepis
1. Drożdże zalać ciepłą wodą, dodać łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki (z puli 500g), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
2. Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleczko, olej, ksylitol i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od mieszadła. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
3. Wyłożyć na stolnice i podzielić ciasto na 16 kawałków. Z każdej porcji zrobić kulę, na środku zrobić dołek, złożyć kostkę czekolady i zawinąć ciasto aby zakryć czekoladę jednocześnie formując kulę.
4. Pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na ok 30-40 minut aby bułeczki urosły.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 25 minut (bez termoobiegu). Funkcja pieczenia góra i dół.