Orkiszowe bułeczki drożdżowe z czekoladą

Anna
Fit
27.01.2016 18:17
Orkiszowe bułeczki drożdżowe z czekoladą
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

500g mąki pszennej pełnoziarnistej ok 1500-1800typ przemiału

50ml oleju np. kokosowego, rzepakowego

30g drożdży świeżych

1/2 szklanki wody przegotowanej

250ml mleczka kokosowego lub innego mleczka roślinnego

50g ksylitolu lub erytrolu

16 kostek gorzkiej czekolady dla diabetyków

1 łyżeczka „zwykłego” cukru do wyrośnięcia drożdży

Przepis

1. Drożdże zalać ciepłą wodą, dodać łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki (z puli 500g), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.

2. Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleczko, olej, ksylitol i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od mieszadła. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

3. Wyłożyć na stolnice i podzielić ciasto na 16 kawałków. Z każdej porcji zrobić kulę, na środku zrobić dołek, złożyć kostkę czekolady i zawinąć ciasto aby zakryć czekoladę jednocześnie formując kulę.

4. Pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na ok 30-40 minut aby bułeczki urosły.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 25 minut (bez termoobiegu). Funkcja pieczenia góra i dół.