Pulpeciki rybne w occie – przepis Składniki: 1 kg świeżego dorsza (można użyć innej białej ryby) 1 jajko pół pęczka natki pietruszki 1 cebula sól pieprz majeranek bułka tarta olej do smażenia zalewa octowa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu spirytusowego (10%) 5 czubatych łyżek cukru 1 łyżka soli 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Wykonanie: Oczyszczoną ze skóry i ości rybę bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce. Małe śliczne pulpeciki rybne, w sam raz na jeden kęs, w kwaśno-słodkiej zalewie przeleżały kilka dni i dziś są idealne w smaku. Pulpeciki rybne w occie podajemy z wykałaczkami, aby nasi goście mogli na raz skosztować tej pysznej rybnej przekąski. Następnie formować pulpeciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (oleju dosyć sporo, do połowy wysokości naszych pulpecików) kilka minut obracając je co chwile. Na Sylwestra już nie zdążycie zrobić, ale na jakąś karnawałową imprezę na pewno Pulpeciki rybne w occie to będzie hit mojej imprezy sylwestrowej. Pulpeciki rybne układamy w naczyniu z przykryciem np. słoiku i zalewamy gorącą zalewą. Po powrocie do domu zamarzyły mi się śledzie w occie. Do powstałej masy dodać jajko, startą na najmniejszych oczkach cebulę, sól i pieprz, majeranek, drobno posiekaną natkę pietruszki.