- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Składniki na 16 ciastek po 25g:
• Masło orzechowe – 50g
• Miód daktylowy – 120g (4 łyżki) przepis tutaj: http://www.smacznaterapia.pl/uncategorized/miod-daktylowy-do-slodzenia/
• Mleko 3,2% – 3 łyżki (ok. 30ml)
• Skórka starta z ½ pomarańczy
• Sok wyciśnięty z ½ pomarańczy (ok. 50-60ml)
• Kakao gorzkie – 25g (3 łyżki)
• Mąka pszenna razowa typ 2000 – 40g
• Mąka kukurydziana – 70g
• Aromat waniliowy – 6 kropel
• Banan – 50g (1/2 średniej sztuki)
• Nasiona słonecznika – 20g
Przepis
Do miski wrzucić masło orzechowe, miód daktylowy, mleko, rozgniecionego banana i wymieszać aż składniki dokładnie się połączą (można to robić nad kąpielą wodną, wtedy masło orzechowe szybciej zmięknie). Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczy, aromat waniliowy, kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz zmielone nasiona słonecznika i wyrobić ciastko (powstanie kula dość lepkiego ciasta). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formować z ciasta kule o wadze 25g (można zwilżać ręce wodą, wtedy ciasto nie będzie się tak kleić) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę delikatnie spłaszczyć palcami i ponownie zrobić to samo końcówką widelca (tymi widełkami), powstaje wtedy charakterystyczny wzór. Ciasteczka piec około 17-20 minut (warto jednak sprawdzać, czy się nie przypalają).