Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe bez cukru

Marta
Fit
17.09.2015 17:48
Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe bez cukru
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki na 16 ciastek po 25g:

• Masło orzechowe – 50g

• Miód daktylowy – 120g (4 łyżki) przepis tutaj: http://www.smacznaterapia.pl/uncategorized/miod-daktylowy-do-slodzenia/

• Mleko 3,2% – 3 łyżki (ok. 30ml)

• Skórka starta z ½ pomarańczy

• Sok wyciśnięty z ½ pomarańczy (ok. 50-60ml)

• Kakao gorzkie – 25g (3 łyżki)

• Mąka pszenna razowa typ 2000 – 40g

• Mąka kukurydziana – 70g

• Aromat waniliowy – 6 kropel

• Banan – 50g (1/2 średniej sztuki)

• Nasiona słonecznika – 20g

Przepis

Do miski wrzucić masło orzechowe, miód daktylowy, mleko, rozgniecionego banana i wymieszać aż składniki dokładnie się połączą (można to robić nad kąpielą wodną, wtedy masło orzechowe szybciej zmięknie). Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczy, aromat waniliowy, kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz zmielone nasiona słonecznika i wyrobić ciastko (powstanie kula dość lepkiego ciasta). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formować z ciasta kule o wadze 25g (można zwilżać ręce wodą, wtedy ciasto nie będzie się tak kleić) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę delikatnie spłaszczyć palcami i ponownie zrobić to samo końcówką widelca (tymi widełkami), powstaje wtedy charakterystyczny wzór. Ciasteczka piec około 17-20 minut (warto jednak sprawdzać, czy się nie przypalają).