Składniki
50 dag dyni hokkaido (bez pestek)
30 dag marchwi
łyżka masła klarowanego
1-2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
sól
biały pieprz
sok z cytryny
ser z niebieską pleśnią
suszone pestki dyni
świeży tymianek
Przepis
Dynię dokładnie umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ razem ze skórką pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać.
Marchew obrać, umyć, pokroić w grube plastry, obsmażyć na łyżce masła.
Dodać czosnek i pokrojoną dynię, smażyć wszystko razem przez chwilę, a następnie zalać gorącym bulionem, gotować do miękkości (dynia rozgotuje się bardzo szybko).
Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę podawać posypaną kawałkami pleśniowego sera, pestkami dyni i listkami świeżego tymianku.