Krem dyniowo-marchewkowy

Ewelina
Zupy
06.11.2015 20:48
Krem dyniowo-marchewkowy

Składniki

50 dag dyni hokkaido (bez pestek)

30 dag marchwi

łyżka masła klarowanego

1-2 ząbki czosnku

750 ml bulionu warzywnego

sól

biały pieprz

sok z cytryny

ser z niebieską pleśnią

suszone pestki dyni

świeży tymianek

Przepis

Dynię dokładnie umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ razem ze skórką pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, posiekać.

Marchew obrać, umyć, pokroić w grube plastry, obsmażyć na łyżce masła.

Dodać czosnek i pokrojoną dynię, smażyć wszystko razem przez chwilę, a następnie zalać gorącym bulionem, gotować do miękkości (dynia rozgotuje się bardzo szybko).

Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupę podawać posypaną kawałkami pleśniowego sera, pestkami dyni i listkami świeżego tymianku.