Jesienna zupa na rozgrzewkę

Ewelina
Zupy
06.11.2015 20:33
Jesienna zupa na rozgrzewkę

Składniki

1,5 l wywaru (baza)

pokrojone mięso z ugotowanego wywaru

2 papryki

3 pomidory (można dodać z puszki)

1 cebula

2 ząbki czosnku

150 g białej fasoli (lub z puszki)

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki słodkiej papryki

sól

świeżo zmielony pieprz

oliwa (brak na zdjęciu)

Przepis

Fasolę można przygotować na dwa sposoby:

1. Opłukać fasolę pod bieżącą wodą, następnie zalać świeżą w proporcji na 1 szklankę fasoli 2 szklanki wody. Odstawić na około 10 godzin.

2. Ewentualnie można fasolę po opłukaniu pod bieżącą wodą zalać zimnym wywarem, zagotować, odstawić na około 4 godziny. Ponownie zagotować do miękkości.

Na rozgrzanej na patelni oliwie (2 łyżki) wrzuciłam posiekaną cebulę. Podsmażyłam. Dodałam zmiażdżony czosnek. A następnie mięso.

Paprykę oczyściłam z pestek, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę.

Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę i razem z papryką przełożyłam na patelnię. Wlałam ok. 200 ml gorącego wywaru.

Po chwili dodałam ugotowaną fasolę. Jeśli użyjecie fasolę w puszce, należy odsączyć ją z zalewy.

Wywar podgrzałam, żeby był gorący i przełożyłam do niego zawartość patelni.

Wymieszałam. Zostawiłam na kilka minut na małym gazie.

Majeranek rozkruszyłam w dłoniach nad zupą, dodałam paprykę, przyprawiłam solą i pieprzem.