Składniki
1,5 l wywaru (baza)
pokrojone mięso z ugotowanego wywaru
2 papryki
3 pomidory (można dodać z puszki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g białej fasoli (lub z puszki)
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa (brak na zdjęciu)
Przepis
Fasolę można przygotować na dwa sposoby:
1. Opłukać fasolę pod bieżącą wodą, następnie zalać świeżą w proporcji na 1 szklankę fasoli 2 szklanki wody. Odstawić na około 10 godzin.
2. Ewentualnie można fasolę po opłukaniu pod bieżącą wodą zalać zimnym wywarem, zagotować, odstawić na około 4 godziny. Ponownie zagotować do miękkości.
Na rozgrzanej na patelni oliwie (2 łyżki) wrzuciłam posiekaną cebulę. Podsmażyłam. Dodałam zmiażdżony czosnek. A następnie mięso.
Paprykę oczyściłam z pestek, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę.
Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę i razem z papryką przełożyłam na patelnię. Wlałam ok. 200 ml gorącego wywaru.
Po chwili dodałam ugotowaną fasolę. Jeśli użyjecie fasolę w puszce, należy odsączyć ją z zalewy.
Wywar podgrzałam, żeby był gorący i przełożyłam do niego zawartość patelni.
Wymieszałam. Zostawiłam na kilka minut na małym gazie.
Majeranek rozkruszyłam w dłoniach nad zupą, dodałam paprykę, przyprawiłam solą i pieprzem.