Składniki
1,5 l rosołu (bulionu z drobiu lub z warzyw)
300 g brukselki (oczyszczonej)
2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki)
2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki)
3 ziemniaki (obrane, pokrojone w kosteczkę)
2 pomidory
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
¼ łyżeczki cukru
natka pietruszki
Przepis
Brukselkę wrzuciłam na wrzącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru. Po zagotowaniu, po 2 minutach odcedziłam.
Pomidory włożyłam do garnka, zalałam gorącą wodą, po chwili wodę odcedziłam i pomidory zalałam zimną wodą. Zdjęłam z nich skórkę, pokroiłam w cząstki.
W dużym rondlu rozgrzałam oliwę na średnim gazie, włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę.
Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Na wierzchu posypałam posiekaną natkę pietruszki. Rozłam do talerzy.