Pyszna zupa jesienna

Ewelina
Zupy
06.11.2015 20:32
Pyszna zupa jesienna

Składniki

1,5 l rosołu (bulionu z drobiu lub z warzyw)

300 g brukselki (oczyszczonej)

2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki)

2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki)

3 ziemniaki (obrane, pokrojone w kosteczkę)

2 pomidory

6 łyżek oliwy

sól

pieprz

¼ łyżeczki cukru

natka pietruszki

Przepis

Brukselkę wrzuciłam na wrzącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru. Po zagotowaniu, po 2 minutach odcedziłam.

Pomidory włożyłam do garnka, zalałam gorącą wodą, po chwili wodę odcedziłam i pomidory zalałam zimną wodą. Zdjęłam z nich skórkę, pokroiłam w cząstki.

W dużym rondlu rozgrzałam oliwę na średnim gazie, włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę.

Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem.

Na wierzchu posypałam posiekaną natkę pietruszki. Rozłam do talerzy.