Składniki
1 kg białej kapusty
15 dag kiszonej kapusty
15 dag świeżych maślaków – tylko tyle miałam, ale można dać więcej
1 cebula
3-4 łyżki oleju
sól
pieprz
majeranek
mielony kminek
ewentualnie sok z cytryny
50 dag makaronu mini penne
masło do wysmarowania formy
kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
posiekana natka pietruszki
Przepis
Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć głąb, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości.
Odsączyć, ostudzić, odcisnąć z wody i drobniutko posiekać.
Kapustę kiszoną posiekać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie, podlewając wodą, udusić do miękkości.
Maślaki obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i dusić 15-20 minut do miękkości.
Do grzybów dodać kapustę słodką i kiszoną, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem. Jeśli jest za mało kwaśne, dodać soku z cytryny.
Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu, wymieszać z kapustą.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wierzch wyrównać, posmarować kwaśną śmietaną.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Kilka minut przed końcem pieczenia można włączyć grill, aby wierzch ładnie się zrumienił.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.