Pyszna zapiekanka makaronowa

Ewelina
Zapiekanki
06.11.2015 20:45
Pyszna zapiekanka makaronowa

Składniki

1 kg białej kapusty

15 dag kiszonej kapusty

15 dag świeżych maślaków – tylko tyle miałam, ale można dać więcej

1 cebula

3-4 łyżki oleju

sól

pieprz

majeranek

mielony kminek

ewentualnie sok z cytryny

50 dag makaronu mini penne

masło do wysmarowania formy

kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%

posiekana natka pietruszki

Przepis

Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć głąb, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości.

Odsączyć, ostudzić, odcisnąć z wody i drobniutko posiekać.

Kapustę kiszoną posiekać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie, podlewając wodą, udusić do miękkości.

Maślaki obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i dusić 15-20 minut do miękkości.

Do grzybów dodać kapustę słodką i kiszoną, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem. Jeśli jest za mało kwaśne, dodać soku z cytryny.

Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu, wymieszać z kapustą.

Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wierzch wyrównać, posmarować kwaśną śmietaną.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Kilka minut przed końcem pieczenia można włączyć grill, aby wierzch ładnie się zrumienił.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.