Składniki
- 1,2 kg miąższu dyni
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Przepis
- Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody i układamy dynię. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez godzinę, aż dynia zmięknie. Następnie miksujemy na gładkie purée. W tym czasie cebulę i czosnek drobno siekamy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, curry i kumin rzymski. Mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy dynię, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem krem dekorujemy jogurtem i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.