Krem z dyni

Małgorzata
Zupy
03.12.2016 16:13
Krem z dyni

Składniki

  1. 1,2 kg miąższu dyni
  2. 400 ml bulionu warzywnego
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1 średnia cebula
  5. 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  6. 1 łyżeczka curry
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  8. 2 łyżki oliwy
  9. pieprz czarny
  10. sól
Dodatkowo
  1. 4 łyżki pestek dyni
  2. 4 łyżki jogurtu greckiego

Przepis

  1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody i układamy dynię. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez godzinę, aż dynia zmięknie. Następnie miksujemy na gładkie purée. W tym czasie cebulę i czosnek drobno siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, curry i kumin rzymski. Mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy dynię, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem krem dekorujemy jogurtem i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.