Przepis
Sezon na dynie w pełni więc i ja przygotowałam coś ciekawego. Po za kupie dyni długo zastanawiałam się co z nią zrobić, wszędzie pojawiają się kremy, a ja nie chciałam się powtarzać. Jednak po długim namyśle i namowie mojej połówki postanowiłam przygotować krem. Wyszedł bardzo smacznie i mam nadzieje, że nie powtarzam się gdyż inspiracja wyszła bardzo spontanicznie. Większość z nas zna podstawową wersję i jest ona wspaniała, jednak idąc na całość można urozmaicić tak smak, że zostaje on niezapomniany.
Składniki:
2 kg dyni hokkaido ( tej dyni nie musimy obierać)
2 łyżki masła
700 ml bulionu warzywnego
100 g sera koziego
1 łyżeczka miodu
pęczek pietruszki
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki chilli
świeżo zmielony pieprz i sól
dodatki
prażone pestki dyni ok 100 g do dekoracji
grzanki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy na 160 C, dynię kroimy na mniejsze części, czyścimy z pestek, kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, układamy na niej masło, skrapiamy miodem - pieczemy ok 20-30 minut aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię wkładamy do większego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na średnim ogniu dodajemy ser i blendujemy. Doprawiamy i do kremu dodajemy pietruszkę drobno pokrojoną. Podajemy z prażonymi pestkami i grzankami :)