Przepis
Moje pierwsze podejście do zupy z dyni miało miejsce jakieś 3-4 lata temu, kiedy to moje zdolności kulinarne były jeszcze mocno ograniczone. Efektem tego był krem o pięknym kolorze i totalnym braku smaku, który nie został przyjęty zbyt entuzjastycznie przez najbliższych. Z tego właśnie powodu moja przygoda z dyniowymi daniami skończyła się równie szybko jak się zaczęła. Aż do poprzedniego piątku, kiedy to dość niespodziewanie stałam się posiadaczką 6-kilogramowej dyni. Na pierwszy ogień poszła oczywiście zupa, tym razem mocno doprawiona i aromatyczna.
Kremowa zupa z dyni
Składniki na 6 porcji:
1200 g miąższu z dyni
200 ml mleka
100 g mleka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
ok. 2 cm korzenia imbiru
ostra papryka
curry
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
jogurt naturalny
pestki dyni do posypania
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 180 kcal
Dynię obrać, wykroić wewnętrzną część z pestkami, pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się bulionu, gotować pod przykryciem aż do miękkości Pod koniec gotowania dodać mleko - zwykłe i kokosowe, starty imbir, czosnek oraz pozostałe przyprawy, całość zblendować. Przełożyć do miseczek, dodać po łyżce jogurtu, posypać pestkami.