Kremowa zupa dyniowa

Ewelina
Zupy
10.10.2014 11:09
Kremowa zupa dyniowa

Przepis

Moje pierwsze podejście do zupy z dyni miało miejsce jakieś 3-4 lata temu, kiedy to moje zdolności kulinarne były jeszcze mocno ograniczone. Efektem tego był krem o pięknym kolorze i totalnym braku smaku, który nie został przyjęty zbyt entuzjastycznie przez najbliższych. Z tego właśnie powodu moja przygoda z dyniowymi daniami skończyła się równie szybko jak się zaczęła. Aż do poprzedniego piątku, kiedy to dość niespodziewanie stałam się posiadaczką 6-kilogramowej dyni. Na pierwszy ogień poszła oczywiście zupa, tym razem mocno doprawiona i aromatyczna.

Kremowa zupa z dyni

Składniki na 6 porcji:

1200 g miąższu z dyni

200 ml mleka

100 g mleka kokosowego

500 ml bulionu warzywnego

ok. 2 cm korzenia imbiru

ostra papryka

curry

sól, pieprz

3 ząbki czosnku

jogurt naturalny

pestki dyni do posypania

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 180 kcal

Dynię obrać, wykroić wewnętrzną część z pestkami, pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się bulionu, gotować pod przykryciem aż do miękkości Pod koniec gotowania dodać mleko - zwykłe i kokosowe, starty imbir, czosnek oraz pozostałe przyprawy, całość zblendować. Przełożyć do miseczek, dodać po łyżce jogurtu, posypać pestkami.