Zupa krem z dyni

Ewelina
Zupy
28.10.2015 20:35
Zupa krem z dyni

Składniki

na 3-4 porcje

700 g dyni

1 l bulionu

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 średnie ziemniaki

1-2 łyżki masła

200 ml śmietanki kremówki (30%)

pieprz, sól do smaku

ostra papryka w proszku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

do podania: grzanki, groszek ptysiowy, pistacje itp.

Przepis

Dynię obieram ze skóry, dzielę na mniejsze części, usuwam miąższ oraz pestki. Dynię wraz z surowymi ziemniakami ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekam. W dużym garnku z grubym dnem rozpuszczam dwie łyżki masła, krótko podsmażam cebulę i czosnek, następnie dodaję dynię i duszę całość ok. 8-10 minut. Do podsmażonych warzyw wlewam bulion i gotuję ok. 25 minut, na koniec dodaje starte ziemniaki oraz wszystkie przyprawy, gotuję zupę jeszcze przez kilka minut. Następnie całość miksuję blenderem na gładki, aksamitny krem, dodaję śmietankę kremówkę i ponownie zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam jeszcze całość do smaku. Krem z dyni podaję z grzankami albo groszkiem ptysiowym, świetnie smakuje również z posiekanymi pistacjami albo startym serem żółtym.