Przepis
Krem z dyni hokkaido
Hej, witajcie dziś mam dla was krem z dyni hokkaido, z ostrą papryczką.Było to moje pierwsze podejście z dynią i jak najbardziej udane.Już teraz wiem, że możecie się spodziewać więcej potraw z dynią :).
Składniki:
-Dynia hokkaido ( u mnie 1,415 kg)
-1 czerwona cebulka
-2 łyżki oliwy
-2 ząbki czosnku
-2 marchewki
-korzeń pietruszki
-1/2 selera
-ok.3/4 pora
-1/2 papryczki chilli
-1 szkl. mleka ( u mnie 2%)
-ok.1 szkl. wody
po pół łyżeczki :
-sól
-pieprz kolorowy/czarny
-koperek suszony
-pomidory mielone Skworcu
-czosnek granulowany
-ostra papryka
-oregano
dodatkowo: Ziarna słonecznika i pietruszka do podania
Dynie pieczemy w całości w 180* przez ok. 30-40 min. aby zmiękła, lepiej się ją kroi.Warzywa (marchew, seler, por, pietruszka), gotujemy na parze.Kiedy dynia jest miękka, kroimy ja w kostkę (nie za dużą).Do dużego garnka, wlewamy łyżkę oliwy, na nią wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek.Po 5 min. dodajemy dynię i papryczkę chilli.Tak trzymamy przez 10-15 min, mieszając od czasu do czasu.Potem dodajemy nasze warzywa z pary i dolewamy szklankę mleka, oraz pół szklanki wody i wszystkie przyprawy.Dokładnie mieszamy.Garnek przykrywamy i doprowadzamy wszystko do zagotowania.Tak gotujemy do czasu gdy warzywa zaczną się lekko rozpadać, a dynia będzie wystarczająco miękka by ją móc bez problemu zblendować.Zawartość blendujemy i stopniowo dolewamy wody do pożądanej konsystencji (ma być dość gęste, ale tak naprawdę, to zależy od was, jak wy wolicie :)).Podajemy ciepłe z ziarnami słonecznika, pietruszką oraz drobno posiekaną czerwoną cebulką.