Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Ewelina
Zapiekanki
06.11.2015 20:29
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Składniki

1kg ziemniaków

15 dag wędzonego boczku

4 plastry wędliny np. sopockiej

1 cebula

3 ząbki czosnku

300 ml piwa pszenicznego

200 ml śmietany kremówki

3 jajka

1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej

200 ml jogurtu naturalnego

1 płaska łyżeczka kminku

1 średni por ( bez zielonych liści)

sól

pieprz

2+1 łyżka masła

odrobina mielonej gałki i kminku do posypania

Przepis

Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w plastry. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na suchej patelni. Gdy odda trochę tłuszczu dodajemy pokrojoną sopocką, posiekaną cebulę i czosnek.

Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. W tym czasie mieszamy jajka, piwo, jogurt i kremówkę, najlepiej za pomocą trzepaczki.Dodajemy gałkę, kminek, sól oraz pieprz. Kroimy pora w cienkie plasterki.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy połowę ziemniaków. Następnie wykładamy część boczku z cebulą, posypujemy porem, znów układamy ziemniaki i na koniec wykładamy resztę boczku. Zalewamy masą piwno -jajeczną. Posypujemy mieloną gałką muszkatołową oraz kminkiem wg upodobania. Pozostałe 2 łyżki masła kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na wierzchu zapiekanki. Pieczemy w 170 -180 stopniach co najmniej 70-80 minut.

Gdy ziemniaki będą miękkie, zapiekanka jest gotowa.