Składniki
1kg ziemniaków
15 dag wędzonego boczku
4 plastry wędliny np. sopockiej
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 ml piwa pszenicznego
200 ml śmietany kremówki
3 jajka
1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
200 ml jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka kminku
1 średni por ( bez zielonych liści)
sól
pieprz
2+1 łyżka masła
odrobina mielonej gałki i kminku do posypania
Przepis
Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w plastry. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na suchej patelni. Gdy odda trochę tłuszczu dodajemy pokrojoną sopocką, posiekaną cebulę i czosnek.
Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. W tym czasie mieszamy jajka, piwo, jogurt i kremówkę, najlepiej za pomocą trzepaczki.Dodajemy gałkę, kminek, sól oraz pieprz. Kroimy pora w cienkie plasterki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy połowę ziemniaków. Następnie wykładamy część boczku z cebulą, posypujemy porem, znów układamy ziemniaki i na koniec wykładamy resztę boczku. Zalewamy masą piwno -jajeczną. Posypujemy mieloną gałką muszkatołową oraz kminkiem wg upodobania. Pozostałe 2 łyżki masła kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na wierzchu zapiekanki. Pieczemy w 170 -180 stopniach co najmniej 70-80 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie, zapiekanka jest gotowa.