Przepis
Składniki:
op. dowolnego makaronu (zużyłam 1/2 ugotowanej porcji, pozostałą połowę wykorzystałam do innego dania)
4 białe kiełbaski
1 por
2 cebule
1 brokuł
starty ser mozarella (ok. 100g)
sól
pieprz
ostra papryka
łyżka oleju
Na sos:
100ml smietanki 18%
1/2 serka topionego o dowolnym smaku ( 100g-ramowego)
50ml mleka
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Brokuł również ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę i białą część pora pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty kolor, po czym dodać pokrojoną w paseczki białą kiełbasę. Całość wymieszać i smażyć ok 5 minut. Przygotować sos: mleko podgrzać w rondelku, dodać rozdrobniony serek topiony oraz śmietankę. Wymieszać rózgą. Dodać do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem układać na przemian: makaron, kiełbasę z cebulą, brokuł - posolić, popieprzyć, dodać ostrą paprykę do każdej z warstw.
Kiedy składniki wyczerpią się zalewamy zapiekankę naszym sosem serowym i posypujemy po wierzchu startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 20 minut. Smacznego!