Przepis
SKŁADNIKI :
6 plastrów schabu bez kości
0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry
1 cebula,obrana,pokrojona w plastry
sól,pieprz,słodka papryka
15 dkg dowolnego sera żółtego
1-2 jajka
mąka do obtoczenia mięsa około 1 szklanka
olej do podpieczenia kotletów
koperek do posypania zapiekanki
250 gram dowolnego makaronu (świderki,muszelki,kokardki,penne )
SOS BESZAMELOWY :
Polecam sprawdzony przepis : sos beszamelowy
Sosu ilościowo wystarcza do polania całej zapiekanki.
PRZYGOTOWANIE :
Schab myjemy i osuszamy,rozbijamy na desce do krojenia,następnie przyprawiamy solą,pieprzem i słodką papryką.
Jajka roztrzepujemy w miseczce i panierujemy kotlety w jajku i mące.Na patelni rozgrzewamy olej,pieczemy kotlety z jednej i drugiej strony na złoto.Mięso przekładamy na talerz.
Na tą samą patelnię(zlewamy nadmiar oleju) przekładamy pokrojone pieczarki,cebulę i doprawiamy sola oraz odrobiną pieprzu.Lekko podlewamy wodą (1/4 szklanki wody) i mieszając pieczemy aż całe płyny z pieczarek odparują.
Do przygotowanego sosu beszamelowego (przepis powyzej)dodajemy pieczarki (troszkę zostawiamy do posypania na wierzch zapiekanki),wszystko mieszamy.
Makaron gotujemy al-dente,odcedzamy i przekładamy na dno naczynia do zapiekania.Na to układamy nasze kotlety,jeden obok drugiego.
Sos beszamelowy wylewamy na kotlety,lekko je uchylając widelcem tak aby część sosu dostała się do makaronu,na koniec wyrównujemy wierzch zapiekanki.
Posypujemy startym serem i resztą pieczarek.
Wkładamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 *C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu,aż całe danie się zarumieni (około 15-25 minut ).