- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 3 szklanki grubego makaronu np świderki
- 500 gram pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 130 g śmietany 18 %
- 150 g startego sera żółtego
- sól,pieperz
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- Olej
- Zioła prowansalskie
Przepis
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Szynkę oraz paparyki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.Pieczarki pociąć na kawałki i zrumienić na tłuszczu.Składniki wymieszać z makaronem i posypać solą oraz pieprzem.Dołożyć posiekany szczypiorek.Całośc przełożyć do formy żaroodpornej.Śmietanę rozkłócić z jajkami .Doprawić ziołami prowansalskimi,solą oraz pieprzem.Zapiekankę polać sosem i posypać serem.Piec ok.20 min w temp.200C.Oprószyć natką.