Przepis
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem
Czy zdarza Wam się kupić za dużo warzyw, a potem martwić co z nimi zrobić, żeby się nie zmarnowały? Mnie się zdarza całkiem często, zaś ostatnio przeceniłam zdolności "przerobowe" moich przyjaciół. Z grillowego spotkania pozostało mi za dużo bakłażana i cukinii, a kupione przedwczoraj na Szembeku pomidory jakoś bardzo dziwnie szybko zaczęły przejrzewać.
Pomysł na zagospodarowanie nadwyżek chodził mi po głowie, a że upał nieco zelżał i moje szare komórki podjęły normalną pracę, więc wymyśliłam sobie zapiekankę.
Mało mięsa, dużo warzyw, makaron w kształcie o dziwnej nazwie, ser i zioła prowansalskie. PYCHA!
KURCZAK + MARYNATA:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
1-2 łyżki oleju rzepakowego
1 mały bakłażan
1 cebula cukrówka
1 ząbek czosnku
1 młoda cukinia
3 pomidory
czubata łyżka koncentratu pomidorowego 30%
zioła prowansalskie
sól
pieprz
40 dag ugotowanego al’dente makaronu gramigna (waga po ugotowaniu) – mogą też być np. kolanka
około 20 dag sera gouda w wiórkach
kilka pomidorków koktajlowych
masło do wysmarowania formy
WYKONANIE:
Pierś przygotowałam sobie dzień wcześniej, bo musiałam coś z nią zrobić. Opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kosteczkę. Oprószyłam solą, pieprzem, polałam olejem i octem winnym, wymieszałam, zamknęłam w pojemniczku i odstawiłam do lodówki.
NA DRUGI DZIEŃ – przyszedł mi do głowy pomysł na zapiekankę:
Makaron ugotowałam al’dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcedziłam, przelałam zimną wodą.
Wszystkie warzywa opłukałam. Bakłażana pokroiłam w plastry grubości około 1 cm, z obu stron posypałam solą, odstawiłam na pół godziny. Wypuszczony sok wytarłam papierowym ręcznikiem, plastry pokroiłam w kostkę.
Pomidory nacięłam na krzyż, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę.
Cukinię i cebulę pokroiłam w kostkę, ząbek czosnku posiekałam.
W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam kawałki kurczaka, dodałam cebulę i czosnek, a kiedy się zeszkliły, dołożyłam bakłażana i dusiłam pod przykryciem, aż zaczął mięknąć.
Następnie dodałam cukinię, a po chwili – pomidory. Wymieszałam, doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Dusiłam bez przykrycia, aż odparowała większość płynu.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Dwa naczynia żaroodporne o wymiarach 22x14 cm wysmarowałam masłem.
Do sosu dodałam ugotowany makaron i połowę wiórków goudy. Dokładnie wymieszałam, rozłożyłam do foremek. Wierzch posypałam pozostałym serem i obłożyłam przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Zapiekałam przez 20 minut.