Aby przygotować to danie potrzebne nam będą: 150 gramów mąki pszennej, 100 gramów miękkiej margaryny, szczypta soli, 1 łyżka cukru, 5 jajka, 20 dag żółtego sera, 15 dag sera feta, cebula, 400 gramów dyni, 1 duży ogórek kiszony, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki gęstej ukwaszonej śmietany 18%. Dynię kroimy w kostkę i blanszujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli i szczypty cukru. Pozostałe trzy jajka, przeciśnięte ząbki czosnku, śmietanę, zioła prowansalskie, sól i pieprz mieszamy i tą mieszaniną zalewamy składniki wyłożone na tarcie. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Na wystudzonej tarcie układamy kawałki dyni, ogórka, sera feta, posypujemy cebulą i startym żółtym serem. Z mąki, margaryny, dwóch jajek, cukru i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Obciążamy ciasto tak jak to opisywałam w przepisie na Tartę z galaretką i owocami. Do dań, które można zrobić z dyni, dziś dopisuję jeszcze jedno. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy i wypełniamy nim blaszkę do tart lub tortownicę.