Żeberka z jabłkami

Basia
Obiad
09.10.2015 9:21
Żeberka z jabłkami
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

1,5 kg żeberek wieprzowych

· 4 jabłka

· 2 szklanki śmietany kremówki

· 2 szklanki bulionu

· 2 garście rodzynek

· 2 łyżki majeranku

mąka do obtoczenia mięsa

· sól, pieprz

· przyprawa korzenna

· tłuszcz do smażenia

Przepis

Żeberka nacieramy solą, pieprzem i przyprawą korzenną. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy rodzynki, jabłka pokrojone w ósemki. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.