żeberka pieczone

codogara
Obiad
05.02.2016 11:38
żeberka pieczone
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

żeberka - 2 paski

1 szklanka kaszy pęczak

1 łyżeczka masła

sos sojowy

ostra pasta z papryczek chili (np. Sambal Oelek)

czosnek (kilka ząbków)

świeży rozmaryn

pomidory (różne odmiany)

Przepis

Żeberek nie krój na kawałki, lecz zostaw w całości.

Włóż do naczynia, w którym będziesz je piekł (najlepiej do lasagnery, w której mięso pozostaje soczyste po upieczeniu).

Czosnek wyciśnij przez praskę.

Żeberka posmaruj sosem sojowym i sosem Sambal Oelek.

Mięso natrzyj wyciśniętym czosnkiem i dodaj świeży rozmaryn.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.

Wstaw żeberka (pod przykryciem) do piekarnika i piecz przez ok 1,5 godziny. Jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej podpieczone, pod koniec pieczenia ściągnij pokrywkę z naczynia.

W międzyczasie przygotuj kasze pęczak (według przepisu na opakowaniu).

Pomidory przekrój na pół, skrop oliwą i połóż na nich kilka plasterków czosnku, dodaj szczyptę soli oraz rozmarynu. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 30 min. w temperaturze 150°C (pomidory możesz przygotować tuż po wyjęciu żeberek z pieca, mięso zdąży w tym czasie "odpocząć").