- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
żeberka - 2 paski
1 szklanka kaszy pęczak
1 łyżeczka masła
sos sojowy
ostra pasta z papryczek chili (np. Sambal Oelek)
czosnek (kilka ząbków)
świeży rozmaryn
pomidory (różne odmiany)
Przepis
Żeberek nie krój na kawałki, lecz zostaw w całości.
Włóż do naczynia, w którym będziesz je piekł (najlepiej do lasagnery, w której mięso pozostaje soczyste po upieczeniu).
Czosnek wyciśnij przez praskę.
Żeberka posmaruj sosem sojowym i sosem Sambal Oelek.
Mięso natrzyj wyciśniętym czosnkiem i dodaj świeży rozmaryn.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
Wstaw żeberka (pod przykryciem) do piekarnika i piecz przez ok 1,5 godziny. Jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej podpieczone, pod koniec pieczenia ściągnij pokrywkę z naczynia.
W międzyczasie przygotuj kasze pęczak (według przepisu na opakowaniu).
Pomidory przekrój na pół, skrop oliwą i połóż na nich kilka plasterków czosnku, dodaj szczyptę soli oraz rozmarynu. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 30 min. w temperaturze 150°C (pomidory możesz przygotować tuż po wyjęciu żeberek z pieca, mięso zdąży w tym czasie "odpocząć").